Zinneke


Zinneke, een Brusselse Bantry Jol

          

Klik op de foto om de video van de bouw te bekijken

Het Maritiem Atelier begon in februari 2014 een  11m60 lange «Bantry Yawl » te bouwen naar het model van de admiraalssloep die de Franse admiraal Nielly in december 1796 na een catastrofale militaire expeditie achterliet te Bantry op de Ierse kust . De boot bleef op miraculeuze wijze bewaard in het National Maritime Museum te Dublin. 
                                                 
Na een oproep van het franse magazine "Le Chasse Marée" in 2000 werden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan een aantal replica's van deze boot gebouwd.
De Bantry Yawl of Bantry Bay Gig is emmergetuigd met drie zeilen en is bemand met een team van 13 man, waarvan 10 roeiers. In België bestaat er tot op heden maar één exemplaar van : de Gentse « Carolus Quinto ».
                                    
 
Om de twee jaar verenigt de « Atlantic Challenge » de Bantry Yawls van 16 landen en hun bemanning van jongeren tussen 15 et 25 jaar rond een aantal wedstrijden.
   
 
Het is onze steevaste ambitie met een Brussels team deel te kunnen nemen aan de volgende Atlantic Challenge in 2016 te Roskilde in Denemarken
Evolutie van Zinneke's bouwfasen