Eenhoorn Project


Klik op het logo om de video van de bouw te bekijken

Opdat een project motiverend kan zijn, moet het trots en 'ownership' kunnen opwekken bij de jongeren die ertoe bijdragen. Op deze basis lanceerde de vzw Maritiem Atelier een nieuw en ambitieus project begin 2017: de bouw van een replica op schaal 1:4 van een frans oorlogsschip uit de periode van koning Lodewijk XIV, onder de naam 'de Eenhoorn'. Het schip zal +/- 14 meter lang zijn en is gebouwd om ermee te kunnen varen. Het zal -naast zijn zeilen- dan ook uitgerust zijn met een electromotor om de zeil - en havenmanoeuvers te begeleiden.

 

Onder impuls van zijn Minister van Financiën Colbert liet koning Lodewijk XIV een gediversifieerde vloot laten ontwikkelen om op de vijvers van zijn kasteel te Versailles te kunnen varen. Aldus vond men er roeiboten, venitiaanse gondels, engelse en hollandse jachten, een jol een galei ...en de modellen op schaal 1:4 van drie oorlogsschepen : 'Le modèle', 'Le Triophant'  en 'Le Grand Vaisseau'. Voor meer info over deze vloot kan u hier het franse artikel van   Mme A du Fretay downloaden.

De vzw Maritiem Atelier bouwde 'Le Grand Vaisseau' (letterlijk 'het grote schip') on de naam 'De Eenhoorn' - met kansarme jongeren en volwassenen in socio-professionnele insertie. De kiel werd gelegd in maart 2018 en de boot werd op 27 april 2019 te watergelaten. In totaal nam de bouw +/- 8.300 man-dagen in beslag. Naast zeilen met jongeren, wordt de boot gebruikt voor educatieve en culturele doeleinden. De bedoeling is eveneens het ter beschikking te stellen van het Kasteel van Versailles en er met al de personen die bijdroegen tot de bouw ervan op de vijvers van het kasteel van Versailles te gaan varen.     

 

 

Het project is voor 1/3 gefinancierd door subsidies, 1/3 sponsoring en de rest via schenkingen. De sponsors kunnen concrete delen van het schip sponsoren, zoals hieronder, de spanten.

Het project won de prestigieuze Bruocsella prijs 2018, de prijs van de Belgische Maritieme Liga en geniet van ondersteuning van de Haven van Brussel, Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Franse Gemeenschap, de Koning Boudewijnstichtin, de Stichting Koningin Paola, de Gemeente Anderlecht, de Stad Brussel en menige particulieren.

           Pacte pour un Enseignement d'excellence : appel aux candidats DCO ...                           

Met de steun van